'Blizzard wil... Ja, wat eigenlijk?'

Drie vrienden vormen samen al bijna tien jaar de band Blizzard. Aan ambitie geen gebrek, maar het grote succes blijft uit. Timo, Thies en Niels vinden het tijd voor bezinning, verandering en vernieuwing… Volg hun proces via dit blog!

Aug 7

#12 Eerste bandrepetities

Daar zijn we weer! Na een korte afwezigheid (onder andere door vakanties en andere bezigheden) volgt hier een update van de eerste bandrepetities.

Jammen
Vorige maand doken we na een half jaar eindelijk weer samen de repetitieruimte in. Het was in het begin wat onwennig, omdat een ieder zoekende is naar wat zijn plek binnen het nieuwe geheel gaat worden. Maar het plezier is er nog steeds en we zijn fanatieker dan ooit!Twee repetities hebben we inmiddels achter de rug. Het zijn eigenlijk jamsessies. We starten met een beat of riff en borduren hier op voort. Doorgaan, doorgaan, doorgaan. Gewoon lekker pielen en experimenteren, maar wel met een strakke focus op ‘pompen’. Het duurt soms een tijd voordat we in de juiste flow zitten. We zijn zoekende.De rolverdeling van de instrumenten binnen de band, houden we scherp in de gaten: Timo en Niels leggen het fundament met basgitaar en drums, wat wordt aangevuld door Thies op gitaar. We richten ons alleen op spel en zijn nog niet niet bezig met sounds, arrangementen, teksten, etc.Audio opnames
Een belangrijke toevoeging tijdens de repetities is de videocamera. Hiermee nemen we de complete repetitie op. Het gaat ons niet om het videomateriaal, maar om de audio (maar omdat we een handige pocket camera met SD-kaart hebben, nemen we daarmee op).

Na afloop van de repetities beluisteren we de opnames terug. Dan horen we pas goed hoe het totaal klinkt. In het totale geluid vallen kleine details en interessante elementen op. Tijdens de repetities verdwijnen deze in de brei van geluid en zonder opnames zouden we ze over het hoofd gezien hebben. We pikken de interessante elementen eruit en werken deze verder uit.

Plan van aanpak
We repeteren ieder weekend drie uur gezamenlijk. Dat is veel te weinig om echt progressie te boeken. Het duurt vaak even voordat we in de flow zitten en dán moeten we door. We willen naar sessies van twee dagdelen: ‘s ochtends gaan Timo en Niels aan de slag met het neerleggen van een basis met drums en basgitaar. Thies haakt ‘s middags in en vult de composities aan.

De tijd die we hebben moet efficiënt besteed worden. We moeten niet te lang in het jammen blijven hangen. Op een bepaald moment moet het concreter worden en richting songs gaan.Timo gaat een plan van aanpak maken voor de bandrepetities: wanneer doen we wat en waar doen we dit. We moeten inventariseren wat er in de huidige (kleine) oefenruimte mogelijk is en wat hier de beperkingen zijn. Waarschijnlijk zullen we voor de gezamenlijke repetities naar een grotere oefenruimte moeten uitwijken, in verband met het totaal geluid.

Om het interessant te houden zullen we voortaan tweewekelijks bloggen. Volgende blogpost: zondag 21 augustus. Ondertussen houden we je op de hoogte via Twitter.


Comments
blog comments powered by Disqus
  1. jawateigenlijk posted this